Zofka Kveder nad Tržaškim zalivom, vire hranita Maksimiljan Košir in NUK
Zofka Kveder nad Tržaškim zalivom, vire hranita Maksimiljan Košir in NUK
17. oktober 2021
11.00 – 18.00

Po svoji poti

V slovenščini
10/7 €

Turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk pripoveduje o umetnicah, političarkah, odvetnicah, učiteljicah, novinarkah, zdravnicah in podjetnicah, ki so ženskam na Slovenskem utrle pot v poklicno življenje. Govori o revolucionarkah, ki so se borile za dostojno življenje, in o prvih ženskah, ki so se preživljale s plačanim delom kot tovarniške delavke, kmetice in služkinje. Obenem vabi k obisku krajev, v katerih so živele in delale.

Dvojezični slovensko-angleški vodnik je izšel hkrati z vodnikoma po Hrvaški in Severni Makedoniji. Knjigo bomo predstavile med avtobusno vožnjo na Kras, kjer bo sledil voden ogled prizorišč v Divači, Koprivi in Sežani, povezanih z Ito Rino, Branko Jurca ter nekdanjimi delavkami kraških kamnolomov in današnjimi kamnosekinjami. Izlet bo sklenil postanek na Kraškem robu z razgledom na Tržaški zaliv ter pota slovenskih služkinj in publicistk, posebej Zofke Kveder. 

Vodita Tea Hvala in Jasmina Jerant.

Prijave na izlet sprejemamo do 15. oktobra na rezervacije@cityofwomen.org. Povratek v Ljubljano je predviden ob 18.00. Za prigrizek bo poskrbljeno, malico prinesite s seboj. Nižja cena velja za samozaposlene, brezposelne, upokojene, mlade in ljudi v azilnem postopku. Za otroke do 14. leta starosti je udeležba brezplačna. 

Produkcija in organizacija: Mesto žensk v okviru evropskega projekta Women on Women (Ženske o ženskah), ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa; v sodelovanju z Višjo strokovno šolo Sežana, smer Oblikovanje materialov – modul Kamen; zahvala: Jelena Uršič; podpora: Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za javno upravo.

 

Umetnice in sodelujoče
Tea Hvala
Jasmina Jerant