Pokaži in povej

xx FOKUS SIMONE AUGHTERLONY

Švica/Nemčija/Velika Britanija / 2013 / 70'
Uprizoritev

Pokaži in povej je eksperiment, ki izziva krhko ravnotežje med tistim, kar je izrečeno, in tistim, kar je narejeno. Phil Hayes in Simone Aughterlony upoštevata domnevno hierarhijo med omenjenima načinoma komunikacije in vzpostavita dialoško prakso, v kateri imata zaznavanje in ugotavljanje smisla enakovreden status. Kar se na začetku morda zdi prisiljena ločenost, je v resnici vabilo občinstvu, da izkusi dve različni vrsti pozornosti. Srečamo se z (njegovo) zgodbo telesa in telesom, ki obuja (njeno) zgodbo. Phil in Simone naredita, kar izrečeta, in izrečeta, kar naredita. Ta paradoks ni brez smisla. Gre za igrivo strategijo. Od začetnih ločenih teritorijev Pokaži in povej odpre skupen prostor za pogajanje, v katerem beseda in gib vstopata v kompleksno politiko interakcij zunaj običajnih hierarhij. Medtem ko ona artikulira veliko teles, poskuša on ugrabiti organizem občinstva. Ona s svojo prisotnostjo kontaminira njegov glas, hkrati pa jo njegovo sugestivno vijuganje odnaša in oddaljuje. Tako pripovedovalca zgodb kot zabavljača ona in on podrobno načrtujeta generične zgodovine/zgodbe morebitnega telesa, ki nikoli ni preprosto dano kot celota, ampak vstopa v našo zavest najpogosteje v trenutkih zloma. To telo je nemi protagonist, imaginarni tretji tega dueta. Njegov življenjepis se piše v zgovornih brazgotinah in boleznih. Krvavi in se celi, raste in razpada – avtentično spektakularno. Ali fantastično resnično?

Koncept: Simone Aughterlony
Izvajalca: Simone Aughterlony & Phil Hayes
Dramaturško svetovanje: Constanze Schellow & Jorge León
Scenografija: Janina Audick
Kostumi: Judith Steinmann
Oblikovanje luči: Florian Bach
Zvok: Susanne Affolter
Glasbeno svetovanje: Marcel Blatti
Vodja produkcije: Anna Wagner

V angleščini.

Vstopnice: 7 € / 5 €

Produkcija Verein für allgemeines Wohl, v koprodukciji z La Bâtie – Festival de Genève, Gessnerallee Zürich, Hebbel am Ufer Berlin. S podporo Stadt Zürich Kultur, Fachstelle Kultur Kanton Zürich, Pro Helvetia Swiss Arts Council.

Trilogijo so omogočili: NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) International Guest Performance Fund for Dance, ki ga na osnovi odločitve nemškega Bundestaga financira zvezni komisar za kulturo in medije, Stadt Zürich Kultur, Kanton Zürich Fachstelle Kultur in Swiss Arts Council Pro Helvetia. 

Organizacija: Mesto žensk v sodelovanju z Bunker / Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana.
Pogostitev v sodelovanju z Veleposlaništvom Švice v Sloveniji. 

Video