Razmislek o spolni neenakosti v muzeju: Potohodi in dejavnosti

Avtorice: Sara Šabec, Ana Likar, Tea Hvala 
Likovna zasnova priročnika: Miguel Domínguez Rigo
Naslovnica: Miguel Domínguez Rigo
Slovenski jezikovni pregled: Sara Šabec
Slovenski prevod: Iva Jevtić
Založnik: Mesto žensk - društvo za promocijo žensk v kulturi, Ljubljana, 2022

Razmislek o spolu, družbeni moči in opolnomočenju skozi umetnost. Izobraževalno orodje za moderatorje, umetniške pedagoginje* in mlade.

Umetnost, ki je človeška stvaritev in oblika vednosti, ne more ubežati diskriminaciji. V vseh družbah je moč med državljani porazdeljena neenakomerno, kar pomeni, da nimajo vsi enakih pravic in enakega vpliva na družbene odločitve, pa tudi njihove dolžnosti so razporejene neenako. Spolne vloge so pomemben del te neenake porazdelitve moči. To neenakost še toliko bolj občutijo ljudje, ki pripadajo spolnim manjšinam.
V muzejih in umetniških prostorih smo prisiljeni izkušati simbolni red, ki vpliva na konceptualizacijo žensk in njihovih podob kot podrejenih.

V pedagoškem gradivu se boste seznanile s petimi tematskimi potohodi. Ti spodbujajo premislek o tem, kako kulture in še posebno muzeji interpretirajo preteklost. Vključene dejavnosti ponujajo orodja za razumevanje privilegiranih perspektiv in udeleženke preobrazijo v kritične obiskovalke, ki aktivno interpretirajo preteklost ali sedanjost. 

Vsi partnerji so pripravili šesturno delavnico z mladimi na podlagi umetniških del, s pomočjo katerih so udeleženke razpravljale o vprašanjih povezanih s spolom, močjo in opolnomočenjem. Zahvaljujemo se vsem mladim udeleženkam, ki so prispevale k delavnicam, ki so potekale v Parizu, Ljubljani, Bariju in Madridu. Brez njih ne bi bilo tega priročnika. 

publikacija je dostopna samo v PDF obliki

Ostale publikacije

Priročnik za mladinske delavke_ce. Pripravile: Marian Lopez Fernandez Cao, Isabella Mileti, Julia ...
Avtorici : Sara Šabec, Maja Hodošček Likovna zasnova priročnika : Ana Cebrián Grafično oblikovanje ...
Avtorice : Sara Šabec, Marian Lopez Fernandez Cao, Isabella Mileti, Julia Nyikos, Eleonora Schulze ...
Urednica: Jasmina Jerant Transkripcije : Anja Čekada, Kaja Rakušček Prevodi : Anja Čekada, Kaja ...