ART BEYOND PARTICIPATION - BE PART // 2019–2023

BE PART je projekt sodelovanja v okviru umetnosti, ki bo kritično raziskoval politike in prakse udeležbe na področju umetnosti, podprt s strani programa Ustvarijalna Evropa. 

xx spletna stran projekta

xx facebook stran projekta 

BE PART si s postopki, ki segajo od ustvarjanja in širjenja umetnosti prek sodelovanj do modelov decentraliziranega upravljanja, ki vključujejo lokalno prebivalstvo, umetnice_ke in ustvarjalke_ce političnih smernic, prizadeva kolektivno spodbujati nove pristope in strukture za soustvarjanje in mobilnost umetnosti prek sodelovanja občinstev, umetnic_kov, raziskovalk_cev in organizacij. 

Projekt bo potekal 4 leta (2019–2023), izvajalo pa ga bo 10 organizacij iz EU in od drugod: Santarcangelo dei Teatri (Italija), Artsadmin (VB), Scottish Sculpture Workshop (VB), Vooruit (Belgija), URB Festival (Finska), Homo Novus (Latvija), Festival de Marseille (Francija), City of Women (Slovenija), L’Art Rue (Tunizija) in Cork Midsummer Festival (VB). 

V času izvajanja projekta bomo na vseh lokacijah raziskovali in primerjali štiri pomembne in medsebojno povezane teme: moč, politike, občinstva in kraje. 

S pomočjo vrste skupno zasnovanih Terenskih del, Programov in Skupščin si bomo prizadevali razpreti miselnost, ideje, napetosti in procese, ki jih bomo preiskovali prek projekta BE PART.

Skupščine bodo organizirane: 

  • Leta 2021 v Lumsdenu na sedežu Scottish Sculpture Workshop (VB)  
  • Leta 2021 v Ljubljani v času festivala Mesto žensk (Slovenija)
  • Leta 2022 v Ghentu na sedežu Vooruit med Openbare Werken (Belgium)
  • Leta 2023 v Rigi med festivalom Homo Novus (Latvija), kar bo hkrati tudi zaključni simpozij, kjer bomo zbrali vse vtise in znanje ter določili sklepe celotnega 4-letnega procesa.

Proces, njegovo kolektivno organizacijo, premisleke in ukrepe razvijamo v navezi z jedrno skupino, v kateri sodelujejo 4 umetnice_ki: Roland Gunst (Belgija), Marwa Arsanios (ZDA), Lotte van den Berg (Nizozemska) and Fanny Robles (Francija). Podprle_i bodo preusmeritev, ki jo bo na tem področju uvedla vsaka organizacija, ko gre za način ustvarjanja, organiziranja in posledično tudi politike. Skupni potek projekta bo predmet rednega ocenjevanja s pomočjo procesa uporabnega raziskovanja, ki ga bo vodila dr. Sophie Hope (VB).